מצבר הוא מסוג הפריטים שאנחנו שוכחים מקיומם – עד שהם מפסיקים למלא את ייעודם. מאחר שמצבר לא תקין משבית למעשה את הרכב, התוצאה במקרים אלה היא לחץ, ולחץ עלול להוביל לקנייה לא אופטימלית ולהוצאה גבוהה שלא לצורך. בעמוד זה תמצאו המלצות איך כן לבחור נכון את המצבר לרכב, טיפים לגבי מה חשוב לבדוק בכל קנייה כזו והסברים שבעזרתם תוכלו להחליף מצבר גמור בקלות וביעילות ובלי לבזבז זמן רב מדי.
איך בוחרים מצבר לרכב?
החלפת מצבר מחייבת תשומת לב ל-4 פרמטרים עיקריים: הזרם החשמלי (שנמדד באמפר), ממדי המצבר (כלומר אורך, רוחב וגובה), המותג ותאריך הייצור.
זרם חשמלי: התפקיד של המצבר הוא כמובן לספק זרם חשמלי לכל מערכות הרכב, ובאופן טבעי לכל רכב מתאימה עוצמה אחרת. במכוניות פרטיות בדרך כלל נדרשים מצברים של 45-80 אמפר, אופנועים וקטנועים זקוקים בדרך כלל לכ-12 אמפר, במשאיות ואוטובוסים המצברים מספקים 100 אמפר ומעלה ואילו בקלנועיות גם כן נדרשת עוצמה של ממש וכן פריקה עמוקה.
ממדי המצבר: בכל תא מנוע יש מיקום ייעודי למצבר, ולכן באופן טבעי חובה לבחור מוצר שמתאים לו. חשוב גם לוודא שהגישה אל הקטבים נוחה, ועוד כדאי לדעת שישנם דגמי כלי רכב שבהם ניתן להרכיב רק מצבר עם קוטב חיובי ימני או רק כזה שהקוטב החיובי בו נמצא בצד שמאל.
מותג: בניגוד לתחומים כמו אופנה שבהם המותגים המוכרים והיקרים לא בהכרח מספקים איכות גבוהה יותר (ובעיקר מושקעת תשומת לב בפרסום שלהם), כשמדובר על מצבר לרכב מומלץ בחום להעדיף מותגים מוכרים כמו שנפ ו-וולטה הישראלים או מצבר ורטה תוצרת גרמניה. מוצרים מהמזרח הרחוק יכולים להיות זולים יותר, אבל כפי שאתם ודאי יודעים האמינות והעמידות שלהם יהיו כמעט תמיד נמוכות יחסית.
תאריך הייצור: מצבר מתחיל להתיישן מרגע שהוא יוצא מפס הייצור, עוד לפני שהוא מותקן ברכב. מסיבה זו כדאי להסתכל גם על תאריך הייצור ולהעדיף כמובן את אלה החדשים.
איך יודעים איזה מצברים מומלצים?
כאמור החברות המוכרות בתחום הן גם אלה שמייצרות את המוצרים הטובים ביותר – מצבר ורטה הוא דוגמה אחת ובפרט כדאי להכיר את מצבר mct של החברה הגרמנית. למעשה מדובר בקטגוריה שלמה של מצברים שמתאפיינים במבנה חדשני ומיוצרים מסגסוגת מתקדמת כך שהסיכון לקורוזיה מזערי ובאופן כללי רמת האמינות שלהם גבוהה להפליא. כשמתלבטים אם לבחור מצבר mct חוות דעת של איש מקצוע מוסמך היא כמובן דבר מתבקש, וזו גם הדרך הנכונה לבחור דגם ספציפי של מצבר לרכב varta, וולטה וכו’.
מה משתלם יותר, מצבר משומש או חדש?
בחירה נוספת שמתבצעת כשנדרשת החלפת מצבר היא בין אלה החדשים לבין אלה המשומשים. חשוב להדגיש: מצבר לרכב varta או שנפ שכבר סיפק חשמל לרכב כזה או אחר במשך למשל שנה עדיין ימלא את תפקידו בצורה טובה ויאפשר לכם ליהנות מהמכונית/קטנוע/משאית וכו’. הבעיה היא שתוחלת החיים של מצבר היא 3-4 שנים (כשהוא מותקן במנוע בנזין; במנועי דיזל, שהתנעתם מחייבת כוח רב, תוחלת החיים קצרה יותר) – וכשבוחרים מוצר משומש סביר להניח שתוך זמן לא רב כבר תידרשו שוב להחליף את המצבר.
אם בכל זאת החלטתם להעדיף מצבר יד2 כדי לחסוך כסף חשוב לבצע את הקנייה במקום אמין ורציני, כדי לקבל מוצר במצב תקין לחלוטין.
איך להחליף מצבר בקלות ובמהירות?
יש שתי דרכים מומלצות לבצע החלפת מצבר בלי לבזבז על כך יותר מדי זמן, שמהווה עבור כולנו משאב יקר ערך.
האופציה הראשונה היא להקדים תרופה למכה. אם אתם מזהים סימנים של חולשה במצבר (למשל התנעה שמתארכת יתר על המידה, מערכות חשמליות שהתפקוד שלהם נפגם וכו’), כדאי להגיע למוסך מקצועי ואמין. בפרט רצוי לעשות זאת אם המצבר בן 3 פלוס מינוס, וכך לחסוך את חוויית ההיתקעות הלא נעימה עם רכב שלא מניע. בדרך זו ניתן גם לנצל מבצעים שאולי לא יהיו זמינים כשאתם זקוקים למצבר מהרגע להרגע בגלל שהרכב לא מניע.
האופציה השנייה היא שירות מצבר עד הבית. אם כבר נתקעתם, במקום לבזבז זמן על מציאת מישהו שיעזור לכם להניע עם כבלים ואז למהר למוסך בתקווה שהרכב לא ישבוק בדרך אליו, תוכלו פשוט להזמין מצבר שמתאים לסוג הרכב שלכם והוא יגיע אליכם במהירות.