צמיגים לאופנוע
בישראל יש כ-150,000 אופנועים וקטנועים, שמהווים כ-5% משוק הרכב. עבור מי שאוהב את החופש שמעניקים כלים אלה, את האפשרות להשתחל גם בפקקים הכי עמוסים ואת היעדר הצורך לחפש חנייה בכל מקום שמגיעים אליו – אין כמובן תחליף לאופנוע מרגש או קטנוע פרקטי. אחד המרכיבים החשובים ביותר בכל כלי רכב דו גלגלי הוא הצמיגים. המשוואה פשוטה: צמיגים איכותיים מספקים אחיזת כביש מיטבית בכל מצב ובהתאם מינימום סיכון להחליק ולהיפגע. לעומת זאת צמיגים לא איכותיים וכאלה שלא מתאימים לאופנוע או לקטנוע עלולים לסכן את הרוכבים שלא לצורך. בעמוד זה תמצאו הסברים לגבי הסוגים השונים של צמיגים לאופנוע ומידע שיעזור לכם לבחור נכון.
תעודת הזהות של הצמיג והתאמה לרישיון האופנוע
ברישיון הרכב מופיעים 5 מאפיינים לכל אחד מהצמיגים, הקדמי והאחורי. המספר הראשון שמופיע הוא רוחב הצמיג (שלא בהכרח זהה בשני הצמיגים), המספר השני מציין את החתך (היחס בין הרוחב לגובה, באחוזים), המספר השלישי הוא קוטר החישוק, המספר הרביעי הוא קוד העומס ולבסוף ישנה אות שמציינת את קוד המהירות.
גם על כל צמיג לאופנוע, של כל החברות, מופיעים סימונים רבים. לצד ארץ הייצור ותאריך הייצור (חשוב מאוד – פירוט בהמשך העמוד), תמצאו גם את הרוחב, החתך, הקוטר וקודי העומס והמהירות.
הכללים המחייבים הם התאמה מדויקת בין המידות שמופיעות ברישיון הרכב לבין מידות הצמיג. כל סטייה עלולה לפגוע ביציבות האופנוע, ובפרט במצבים שבהם אחיזת הכביש ממילא נמוכה. לגבי שני הקודים, ניתן לבחור צמיג עם קודים גבוהים יותר מאלה המופיעים ברישיון הרכב אבל לא נמוכים יותר.
למה תאריך הייצור של צמיגים לאופנועים חשוב כל כך?
צמיגים לאופנוע מתחילים להתיישן עוד לפני שהם מורכבים על הכלי ומתחילים להשתפשף בכבישים. עובדה זו נובעת מהתכונות שמאפיינות את חומרי הגלם שמהם מיוצרים הצמיגים, וחשוב לקחת זאת בחשבון. תאריך הייצור מוטבע על צמיגים לאופנועים בתור קוד בן 4 ספרות, כששתי הספרות האחרונות הן שנת הייצור ושתי הספרות הראשונות הן השבוע באותה שנה. למשל 2420 פירושו צמיג שיוצר בשבוע ה-24 של 2020, כלומר ביוני 2020.
ההמלצה היא כאמור להעדיף צמיגים חדשים ככל האפשר.
פרופיל גבוה או פרופיל רחב?
אחרי שמוודאים שכל הנתונים של הצמיג מתאימים לאופנוע שלכם, ושתאריך הייצור מעיד על כך שמדובר בצמיגים חדשים, הבחירה הבאה היא לגבי סוג הפרופיל – גבוה או רחב. בצמיגים לאופנועים עם פרופיל רחב נקודות האחיזה אחידות בכל רחבי הצמיג. לעומת זאת, בצמיגים בעלי פרופיל גבוה נקודות האחיזה בצידי הצמיג רחבות יותר מאחרות. פרופיל גבוה מאפשר הטיה מהירה יותר של האופנוע, ופרופילים רחבים הופכים את ההטיה להדרגתית יותר ולכן גם בטוחה יותר. איך לבחור בין שני סוגי הפרופילים? בהתאם לאופי הרכיבה שלכם.
צמיגים רכים או קשיחים?
צמיגים רכים מתחממים יותר, ולכן אחיזת הכביש שלהם טובה יותר. לעומת זאת הצמיגים הקשיחים עמידים לטווח ארוך יותר. הדרך הנוחה ביותר להבדיל בין צמיגים רכים לקשיחים היא באמצעות מישוש, והבחירה ביניהם היא בהתאם לפרמטר החשוב לכם יותר – אחיזת כביש אופטימלית או צמיג שישמש אתכם במשך שנים רבות. דגמים חדשים של יצרניות מוכרות בתחום משלבים רוך וקושי – הצדדים רכים ובזכותם מושגת אחיזת כביש טובה, ובאמצע יש חוטי ברזל שמקנים קשיחות ותוחלת חיים ארוכה יותר.
אולי יעניין אותך גם
מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
צמיגים במבצע